Предлагат доказване на минимум 20% чистопородни разплодни животни

Асоциациите настояват за създаване на механизми за предвиждане и справяне с форсмажорни обстоятелства

Доказване на производство на минимум 20% чистопородни разплодни животни от отглежданите в стадото породи и видове. Това е едно от предложенията на Национална овцевъдна асоциация (НОА) и на Асоциация за развъждане на млечните породи кози (АРМПК), което ще бъде представено днес пред министъра на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков, във връзка с проекта на Наредба №3. Това съобщи за Фермер.БГ Деан Тодоров, председател на АРМПК.

„Това е общоприетия процент животни за ремонт на стадото. Предлагаме животните да се идентифицират според сега действащото законодателство и одобряват за разплод от развъдните организации, като информация за първи родословен пояс се вписва във ВетИС от ИАСРЖ. Фермерът може да запази произведените животни или да ги продаде с пътен лист, което ще бъде прозрачно и лесно проследяемо“, смятат членове на асоциациите.
Асоциациите настояват за създаване на механизми за предвиждане и справяне с форсмажорни обстоятелства.
НОА и АРМПК предлагат още изискване за наличие на минимум 1 брой мъжки чистопороден разплодник на 50 броя овце-майки или кози-майки, като разплодникът трябва да бъде с доказан произход и одобрен от развъдната организация.
 
По думите им така предложените промени в Наредба №3 по никакъв начин не допринася за „изсветляване“ на сектора.
„Доказва се само част от реализираната продукция и то само от част от фермерите. Овцете майки и козите майки в страната са 1 627 900 броя според аграрния доклад на МЗХ за 2016г. Животните под селекционен контрол от млечно направление, за които ще се доказва продукция са около 200 000бр. Или това са 12,29% от общия брой животни“, категорични са овцевъди и козевъди.
Промени ще бъдат предложени и в Наредба №26, касаеща директните продажби.

„Поради ограниченията заложени в сега действащата Наредба №26 е отнето правото на всички животновъди сами да преработят и реализират 100% от собствената си продукция в цялата страна. Това поставя тези фермери в силна зависимост от млекопреработвателните предприятия и умишлено ограничава възможността фермерите да получават справедлива пазарна цена“, смятат от НОА и АРМПК.

www.fermer.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.