АСОЦИАЦИЯ ЗА РАЗВЪЖДАНЕ НА МЛЕЧНИТЕ ПОРОДИ КОЗИ

Обявяване на ефективни стачни действия

    Уважаеми колеги,

„Асоциация за развъждане на млечните породи кози“, като член на „Национална овцевъдна и козевъдна асоциация“ и „Българска аграрна камара“ застава твърдо зад позициите на НОКА и БАК.

На 08.09.2023г. се проведе извънреден Управителен съвет на НОКА, относно наболелите проблеми в сектор животновъдство. Бяха дискутирани ниските изкупни цени на млякото, неограничения внос на сухо мляко от Украйна, което смазва българския животновъд, както и намаления бюджет по така наречената помощ „Украйна“ и неясните срокове за изплащане на субсидиите на животновъдите. В следствие на дебатите всички присъстващи се обединихме около следната позиция:

„След отчитане на крайно тежката ситуация в сектор Животновъдство и във връзка с тоталната липса на комуникация с Министерство на земеделието и храните, УС на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация взе следните решения :

1. Настояваме за незабавно изплащане на цялата сума от 213 млн.лв. по помощта за Украйна
2. Сезираме Българска аграрна камара – БАК за задълбочаващите се проблеми и тоталното неглижиране на сектор Животновъдство от страна на ръководството на МЗХ, както и настояваме за консолидиране на междусекторните връзки и общ подход в настоящата ситуация
3. Обявяваме стачна готовност в цялата страна“
НОКА, като член на Българската аграрна камара постави належащите въпроси, които бяха дискутирани заедно с колегите от другите сектори, които изложиха и своите належащи проблеми и се взе следното решение.

ДО
АКАД. НИКОЛАЙ ДЕНКОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
Г-Н АСЕН ВАСИЛЕВ
МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ
Г-Н КИРИЛ ВЪТЕВ
МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ
ОТНОСНО: Предприемане на спешни действия за спасяване на сектор „Селско
стопанство“
УВАЖАЕМИ АКАД. ДЕНКОВ,
УВАЖЕМИ Г-Н ВАСИЛЕВ,
УВАЖАЕМИ Г-Н ВЪТЕВ,

Българска аграрна камара (БАК) е първото и единствено по рода си обединение на 13 утвърдили се през годините организации от подсекторите (браншовете) на земеделското производство, което представлява интересите на над 10 000 български земеделски производители от различните подсектори на растениевъдството и животновъдството (…)

(…) През настоящата година българските земеделски производители са изправени пред безпрецедентни трудности дължащи се на климатичните промени (напр. измръзвания на трайните насаждения), водещи до ниски или липса на добиви, завишените изисквания на Общата селскостопанска политика и Зелената сделка, водещи до непосилна административната тежест за земеделските стопани, високи себестойности на земеделските продукти, ниски изкупни цени на земеделската продукция, нарушените пазари на земеделските продукти в международен мащаб,
включително увеличен внос на земеделски продукти от Украйна.

В резултат, ставаме свидетели на затваряне на земеделски производства, особено на малки и средни земеделски стопанства. Крахът в земеделието неминуемо ще повлече със себе си сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници, както и до загуба на работни места, на регионална стабилност и местна икономика.

Не по-малко притеснителна е липсата на каквито и да е политики и предприемане на навременни мерки от страна на държавата за подкрепа и стабилизация на сектора, липсата на отношение и комуникация и тоталното неглижиране на сектор „Селско стопанство“ от страна на ръководството на аграрното министерство.

Във връзка с гореизложеното настояваме за следните спешни действия от Ваша
страна:

  1. Продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, сухо мляко, плодове и зеленчуци, мед и пчелни продукти от Украйна.
  2. Изплащане на пълния размер от 213 млн. лева към земеделските производители до 30.09.2023 г. за компенсация на повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна.
  3. Незабавно изплащане на сумата от 20 млн. лева за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи;
  4. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за
    животновъдите и производителите на пчелен мед, както и определянето на конкретни срокове, в които да бъдат изплатени държавните помощи към земеделските производители;
  5. График на изплащане на субсидиите по заявените за подпомагане площи и животни по интервенциите по Стратегическия план по ОСП за кампания 2023;
  6. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.
  7. Законодателни инициативи свързани с фундаментални въпроси на земеделското производство като напояването, поземлените отношения, засилването на пазарната позиция на земеделските производители в агрохранителната верига и др.
  8. Нов модел на комуникация с държавните институции и в частност с политическото ръководство и администрацията на МЗХ, който да елиминира формалните форми на диалог като т.нар. „консултативни съвети“.

Очакваме Вашия отговор по поставените от нас ключови и комплексни въпроси до 15 септември и при необходимост сме на разположение за провеждане на нарочна среща с Вас в спешен порядък.
При липса на реакция от Ваша страна, Ви информираме, че организациите – членове на БАК са в пълна готовност да организират национални протести в защита на българските земеделските производители.
11 септември 2023 г.

С уважение,
Костадин Костадинов, Председател на УС на Българска аграрна камара

Вчера след неадекватното решение на Народното събрание за отпадане на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна, се проведе Управителен съвет на друг ключов член на БАК – Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) като бяха взети следните решения:
След извънреден УС: НАЗ все решение за участие в общонационален земеделски протест за спасяване на българското земеделие

Уважаеми колеги,

След проведен извънреден Управителен Съвет тази вечер, 12.09.2023 г., по повод решението на Комисията по икономическа политика и иновации за отмяна на забраната за внос от Украйна, НАЗ взе решение за участие в общонационален земеделски протест за спасяване на българското земеделие. Асоциацията заявява абсолютната и непоколебима готовност да защитава с всички средства сектор „Зърнопроизводство“ и членовете си.

Днешното решение на Комисията, до което се стигна без подкрепен мотив, е национално предателство и обричане на родното земеделие, затова производителите са категорични, че ще протестират срещу опита да бъде сринат сектора, който е най-големият поддръжник на социален мир.

„Ще станем свидетели на масов колапс, който ще предизвика регионална нестабилност на местна икономика. Нека не забравяме, че крахът в земеделието не е просто затваряне на една фирма, това е домино, което ще доведе до сътресения в голяма част от доставчици, партньори и дългогодишни сътрудници“, заяви председателят на НАЗ, Илия Проданов.

НАЗ призовава членовете на Народното събрание да гласуват за продължаването след 15.09.2023 г. на забраната за внос в Република България на селскостопански стоки от Украйна, за запазването на социалния мир и за дългосрочното гарантиране на продоволствената сигурност в страната.

Асоциацията представлява интереса на фермери от цялата страна и заедно с тях ще излезе на улицата, за да защитава интересите – своите, общите, на държавата. Напрежението в сектора, което тлее с месеци, ще залее площадите.

В допълнение, бихме искали да Ви информираме, че в утрешния ден, 13.09.2023 г., НАЗ ще участва в пресконференция на БАК, в качеството си на неин член, в 13:00 ч. в БТА.“

Днес в 12 часа се провежда пресконференция на БАК и ще бъде взето решение за започване национални ефективни протести.

Като председател на АРМПК и съпредседател на НОКА Ви призовавам да защитим интересите си заедно!

Утре 14.09.2023г. в 13 часа ще се проведе извънреден Управителен съвет на НОКА, като ще обявим датите за начало на протестите !

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.